Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Stor tak til Niels Høiby

Professor i mikrobiologi, overlæge, dr.med. Niels Høiby træder med Generalforsamlingen 2024 tilbage som repræsentant for Cystisk Fibrose Centeret på Rigshospitalet i Foreningens bestyrelse. Det er med stor tak og taknemmelighed for indsatsen til Niels Høiby.

4. januar 2024

Niels Høiby har som professor, overlæge og leder af mikrobiologisk afdeling på Rigshospitalet igennem mange år sat et stort aftryk på den behandling, som mennesker med cystisk fibrose modtager i dag.

Ikke alene i Danmark, men i hele verden har Niels Høibys engagement, viden og forskning været bidragende til at sikre et længere og bedre liv for børn, unge og voksne med cystisk fibrose.

Stort aftryk på cystisk fibrose

Fra at have været en sygdom, som kun få overlevede barndommen med, lever mange med cystisk fibrose i dag et godt og rigt voksenliv. Det er en fantastisk udvikling, som ikke mindst skyldes, at vi i Danmark er blevet bedre til at slå ned på de gentagende lungeinfektioner, der ødelægger lungerne og forkorter livet med cystisk fibrose.

Det er en behandlingsmetode, som Niels Høiby har været banebrydende for. Sideløbende har han været med til at udvikle og bidrage til Cystisk Fibrose Foreningens arbejde som medlem af Foreningens bestyrelse og Lægeråd siden 1979.

Niels Høiby blev uddannet som læge på Københavns Universitet i 1968. Han blev speciallæge i klinisk mikrobiologi i 1979 og udnævnt til professor i medicinsk mikrobiologi i 1988.

I 32 år stod Niels Høiby også i spidsen som leder af Afdelingen for Klinisk Mikrobiologi på Rigshospitalet, indtil han i 2012 dedikerede sin tid til undervisning og forskning, som han fortsat bidrager aktivt til i en alder af 82 år.

Niels Høiby til international cystisk fibrose kongres i Argentina 1986

Kroniske lungeinfektioner og biofilm

Niels Høiby har igennem hele sin karriere interesseret sig for de kroniske og resistente bakterier, der var - og stadig er - svære at behandle, ikke mindst ved cystisk fibrose, og har været pionerende indenfor dette forskningsfelt.

Niels Høiby har i sin forskning vist, at bakterierne sætter sig sammen som kroniske infektioner, beskyttet af en biofilm. Ved at behandle mennesker med cystisk fibrose med hyppige og stærke antibiotikakure, mindskede de lungeinfektioner, som ellers er så skadelige og dødbringende for mennesker med cystisk fibrose.

Forskningen i kroniske biofilmsinfektioner, immunrespons og udviklingen af nye metoder til antibiotikabehandlingen af kroniske bakterier har da også gjort Niels Høiby internationalt fagligt anerkendt og velbevandret.

Niels Høiby har været en betydelig stemme i mikrobiologien og har som forsker været inkluderende i både samarbejde, sin vidensdeling og sin indsats for at støtte de næste generationer i forskningen. Meget forskning og behandling i dag bygger på Niels Høibys arbejde med at bekæmpe cystisk fibrose.

Det er derfor med stor taknemmelighed, at Cystisk Fibrose Foreningen siger tusind tak for den mangeårige indsats i Foreningens bestyrelse til Niels Høiby.

Som Foreningens formand Sune Schackenfeldt udtaler:

”Niels’ betydning for mennesker med cystisk fibrose og for Cystisk Fibrose Foreningen kan ikke overvurderes. Med stor dedikation og viden har Niels været med til at sikre de fremskridt i behandlingen, som betyder, at langt flere i dag lever godt ind i voksenalderen med den svære sygdom”

Som tak på vegne af Foreningen fik Niels Høiby overrakt et kunstværk af Lise Marie Frost

Samfundssind og internationalt udsyn

Ikke overraskende har Niels Høiby været særdeles aktiv og instrumental i udviklingen af et europæisk forskningsmiljø for cystisk fibrose gennem internationale kongresser, kurser og organisationer, ikke mindst som grundlægger og præsident for The European Cystic Fibrosis Society i 1996.

Samtidig er Niels Høiby en aktiv samfundsdebattør i Danmark. Det har bl.a. været med hyppige debatindlæg i medierne, en række sundhedspolitiske debatbøger, i Dansk Selskab til Sikring af Lægers Ytringsfrihed og som medlem af i både Folketinget og Regionsrådet i Region Hovedstaden for Liberal Alliance.

Menneskers muligheder og livskvalitet har altid været centralt for Niels Høiby, også i Cystisk Fibrose Foreningen. Som Sune Schackenfeldt fortæller:

”Niels har med sit samfundsengagement og internationale arbejde altid kæmpet for, at patienterne skulle have adgang til den bedste behandling. Det samme har han i Foreningen. Det har bl.a. betydet, at Foreningen i dag bidrager væsentligt til forskning i cystisk fibrose i Danmark, særligt med fokus på unge forskere, så danske patienter også i fremtiden har adgang til den bedste og nyeste behandling af sygdommen"

Niels Høibys betydning og indsats er ikke blot bemærket og anerkendt indenfor lægevidenskaben, men også det danske samfund, da Niels Høiby i 2012 blev udnævnt til Ridder af 1. grad af Dannebrog.

Tusind tak for engagementet

Tusind tak til Niels Høiby for hans mangeårige indsats i Cystisk Fibrose Foreningen og for børn, unge og voksne med cystisk fibrose.

Vi er glade for, at selvom Niels Høiby træder ud af Foreningens bestyrelse, har vi stadig lov til at trække på Niels Høibys store viden og erfaring, og vi glæder os over hans fortsatte engagement i forskning og i mennesker med cystisk fibrose.

I Foreningens bestyrelse indtræder Overlæge, dr.med. Terese Katzenstein fra Cystisk Fibrose Centeret på Rigshospitalet. Fra Cystisk Fibrose Centeret på Aarhus Universitetshospital er Overlæge, dr.med. Hanne Vebert Olesen udpeget som repræsentant.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

Om foreningen

Foreningen arbejder for at udbrede kendskabet til cystisk fibrose, og formidler historier fra dagligdagen om livet med sygdommen. Her kan du læse alt fra foreningens arbejde med forskning, mærkesager til organisatoriske oplysninger og medlemsfordele. 

Aktiviteter

Cystisk Fibrose Foreningen arrangerer en række kurser, arrangementer, events og online aktiviteter.