Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Aftale om CFTR-behandlinger forlænget i tre år

I 2018 blev der indgået en 4-årig aftale mellem Amgros og medicinalfirmaet bag de nye CFTR-behandlinger, for eksempel Kaftrio, der betyder, at personer med cystisk fibrose i Danmark har adgang til nye behandlinger fra medicinalfirmaet. Aftalen er nu forlænget indtil 2025 og kan til den tid forlænges yderligere.

16. december 2021

De nyeste behandlinger mod cystisk fibrose, CFTR-modulatorerne, behandler den grundliggende årsag til cystisk fibrose frem for blot symptomerne, og de nye behandlinger har betydet store forandringer i helbred og livskvalitet for mange med cystisk fibrose.

Særligt den seneste i rækken af CFTR-behandlinger, Kaftrio, har ifølge cystisk fibrose-læger vist sig at have hidtil uset positive effekter hos langt de fleste af patienterne, der for eksempel ikke længere hoster, har fået bedre lungefunktion og bedre fordøjelse samt generelt bedre livskvalitet.

Efter godkendelsen af medicinen i august 2020 kunne Kaftrio tages i brug ret hurtigt takket være en aftale mellem regionerne og medicinalfirmaet bag de nye CFTR-behandlinger, som betyder at personer med cystisk fibrose i Danmark kan få adgang til al ny cystisk fibrose-medicin fra firmaet.

Aftalen er forlænget

Aftalen, som blev indgået i 2018 mellem Amgros og medicinalfirmaet bag de nye CFTR-behandlinger, løber i fire år, men med mulighed for at forlænge i yderligere seks år. Det er alene Amgros, som bestemmer, om aftalen skal forlænges eller udløbe.

Mange med cystisk fibrose har spurgt, om de kan forvente at kunne få CFTR-behandlingerne efter 2022. Cystisk Fibrose Foreningens direktør Helle Ousted har derfor talt med Flemming Sonne fra Amgros om forventningen til forlængelse af aftalen.

Flemming Sonne oplyser, at forlængelsen i 2022 er en formsag, og at Amgros i skrivende stund allerede har givet firmaet besked om, at de gerne vil forlænge aftalen i yderligere tre år frem til 2025. Senest i foråret 2025 skal Amgros give firmaet besked om, hvorvidt de vil forlænge aftalen yderligere.

Kan Kaftrio betragtes som en standardbehandling?

I forlængelse heraf spurgte Helle Ousted om fx Kaftrio® er at betragte som en standardbehandling, så patienterne ikke skal frygte, at en fremtidig prisforhandling kan komme i vejen for, at de kan fortsætte behandlingen med Kaftrio®.

Hvorvidt et produkt skal betragtes som standardbehandling beror på en lægefaglig vurdering. Dette spørgsmål kan Amgros derfor ikke svare på. Men Amgros kan bekræfte, at aftalen med medicinalfirmaet også omfatter lægemidlet Kaftrio.

 

Læs mere om CFTR-behandlinger her

Læs mere om Kaftrio her

Læs artikel i Dagens Medicin, hvor læger udtaler sig om Kaftrios positive effekter

 

Ung kvinde undersøges

Behandling

Børn og voksne med cystisk fibrose bruger 1-3 timer om dagen på livsnødvendige behandlinger foruden indlæggelser og månedlige hospitalskontroller.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR