Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Stor opbakning i organdonationsugen og på Organdonationsdag 2022– tusind tak for indsatsen!

For syvende år i træk satte vi i uge 40 særligt fokus på organdonation op til Organdonationsdagen den 8. oktober 2022. Igen i år var der stor opbakning til kampagnen og vi vil sige en stor tak til alle der har bidraget ved at lave gule organ-ænder, fortælle sin historie og vise hvor mange år, de har været transplanteret og til de kendte der delte budskabet samt til alle I andre der har delt og omtalt kampagnen på sociale medier og i pressen.

10. oktober 2022

Igen kan vi med glæde konstatere, at der er utrolig god opbakning til projektet Den gule organ-and, som vi gennemfører hvert år i organdonationsugen. Ligeledes er der utroligt god opbakning til at sprede budskabet om at tage snakken om organdonation ved at dele billeder af de gule organ-ænder og personlige historier om organtransplantation på de sociale medier.

Tak til vores mange seje frivillige

Vores omkring 110 frivillige, som har lavet ænder for os i år, har gjort det muligt at få budskabet om organdonation vidt omkring og skabe opmærksomhed om emnet. De producerede og udsatte hele 3.500 ænder i mere end 80 postnumre fordelt over hele landet og de delte billeder af organ-ænder og budskabet om at tage snakken og tage stilling til organdonation på sociale medier.

Tak til dem der fortalte deres historie om organtransplantation

Tre personer med cystisk fibrose stillede i år op og fortalte deres stærke historier om at få en organtransplantation eller at være midt i en tid, hvor de har brug for at få et nyt organ. Det har utroligt stor betydning at kunne fortælle de personlige historier og give andre et indblik i, hvad det vil sige at have brug for et nyt organ – og hvad det betyder at få det.

Du kan læse de personlige historier her:

Niels fik sit liv tilbage to gange takket være organdonation – den ene donor er hans kone

Henning: Dybt taknemmelig over 26 år med nye lunger – venter nu på en ny nyre: ”Det er bare med at tro på, at det sker”

Nye lunger gav Susan et nyt liv: ”Jeg vil gøre alt for at få det bedste ud af mit liv”

Tak til dem der viste, hvor mange år de har levet takket være organdonation

En række transplanterede personer med cystisk fibrose deltog i kampagnen Plusår (+år) ved at indsende billeder af sig selv, hvor de holder et skilt op foran sig, hvor der står hvor mange ekstra år de har fået, fordi de kunne få et organ fra en donor. Kampagnen skulle vise værdien af organdonation og ligesom med de personlige historier er utroligt betydningsfuldt at kunne sætte ansigt på de personer, som organdonation har gavnet.

Du kan finde Plusår-opslagene på Instagram og Facebook under #Plusår.

Tak til de kendte personer der delte Den gule organ-and med deres mange følgere

Flere kendte danskere støttede op om Organdonationsdagen og Den gule organ-and som ambassadører og et par heldige ænder var både med til Folketingets åbning og til møde i Europa-parlamentet.

Ambassadørerne har delt budskabet med i alt 434.369 følgere. Se deres opslag her:

Margrethe Vestager – EU kommissær – på Facebook

Margrethe Vestager – EU kommissær – på Instagram

Margrethe Vestager – EU kommissær – på Twitter

Liselott Blixt (DF) – Sundhedsordfører – Instagram

Liselott Blixt (DF) – Sundhedsordfører – på Facebook

Camilla Fabricius (S) – Næstformand for Sundhedsudvalget – på Instagram

Camilla Fabricius (S) Næstformand for Sundhedsudvalget – på Facebook

Maria Gudme (S) – Medlem af Sundhedsudvalget – på Instagram

Den gule organ-and på de sociale medier

Særligt på Facebook og Instagram under hashtaggene #gulorganand, #denguleorganand #tagsnakken og #organdonationsdag ligger der mange billeder af dette års gule organ-ænder, som både frivillige, ambassadører og folk, der har fundet ænderne på gader og stræder har lagt op.

Tak til alle jer som har hjulpet med at synes godt om, dele og kommentere vores opslag om organdonation i uge 40. Med jeres hjælp er budskabet om at tage snakken om organdonation nået ud til 91.872 personer, og er blevet klikket på, syntes godt om, delt og kommenteret 6.215 gange. Hertil kommer alle dem der er nået gennem privatpersoner og kendte personer, der har delt vores og egne opslag på deres sociale medier.

Den gule organ-and og personlige historier i pressen
En række regionale og lokale medier bragte i løbet af ugen historier om organdonation i trykte og online aviser. Tak til de medier, der således var med til at få skabt opmærksomhed om organdonation og få budskaberne endnu længere ud. Her kan du se nogle af de historier der er tilgængelige online:

TV Syd – om Henning Bendiksen, som fik nye lunger for 26 år siden og nu venter på en nyre

Pressefotos.dk – om Mathias Schneider, som venter på en ny nyre

Dagbladet Roskilde – Om Camilla, hvis datter har cystisk fibrose (kræver abonnement)

Femina – Om Stine, som venter på nye lunger for anden gang

Derudover en række artikler i lokale online aviser, hvor Jonas, som har cystisk fibrose og fik en ny lever for otte år siden, medvirker (fra Dansk Center for Organdonation).

Læs mere om kampagnen Den gule organ-and her.

Læs mere om Organdonationsdagen her.

Se alle de fine billeder, som vi har fået tilsendt og har lagt på Facebook.

 

Organtransplantation

Cystisk fibrose er en sygdom, der påvirker flere af kroppens organer. Flere patienter med cystisk fibrose får på et tidspunkt brug for en organtransplantation for at overleve. Her kan du læse personlige historier om organtransplantationer, som sygdommen ofte medfører.

Pige med drop i arm

Nyeste behandlingsmuligheder

Der udvikles i disse år en række nye og banebrydende behandlinger (medicinalprodukter) til cystisk fibrose. Hvor der hidtil kun har været medicin til symptombehandling, er der nu fundet ny medicin, der modificerer den grundlæggende defekt, som er årsag til cystisk fibrose, frem for blot at behandle symptomerne.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR