Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Tak for stor opbakning til organdonationskampagnen i uge 40

I uge 40 fik vi for sjette år i træk sat grundigt fokus på organdonation op til Organdonationsdagen den 9. oktober 2021. Det gjorde vi med kampagnen Den gule organ-and og med fortællingerne om personer med cystisk fibrose, som enten venter på at få et nyt organ eller hvis liv blev reddet, fordi de kunne få et nyt organ. Igen i år var der stor opbakning til kampagnen – en stor tak til de frivillige, til de der fortalte om at få en organtransplantation, til de kendte personer der delte budskabet og til alle andre der har delt og omtalt kampagnen på sociale medier og i pressen.

11. oktober 2021


Det har igen i år været overvældende, at så mange har bakket op om projekt ‘Den gule organ-and’, som blev gennemført i organdonationsugen i uge 40 op til Organdonationsdagen 2021. Det har betydet, at vi er kommet bredt ud med budskabet om vigtigheden af at tage stilling til organdonation.

Tak til vores mange seje frivillige

Det havde ikke været muligt at komme så bredt ud med budskabet uden vores omkring 200 frivillige, som har lavet ænder for os i år. De producerede og udsatte hele 6.000 ænder i mere end 130 postnumre fordelt over hele landet, de delte billeder af organ-ænder og budskabet om at tage snakken og tage stilling til organdonation på sociale medier, og de stillede op og fortalte om kampagnen og organdonation i de lokale medier.

Tak til de der fortalte deres historie om organtransplantation
Fire personer med cystisk fibrose stillede i år op og fortalte deres stærke historier om at få en organtransplantation eller at være midt i en tid, hvor de har brug for at få et nyt organ. Det har utroligt stor betydning, at de vil fortælle deres historier, og give andre et indblik i hvad det vil sige at have brug for – og at få – et nyt organ.

Læs historierne her:

Stine på 39 år, som venter på nye lunger for anden gang

Peter på 50, som fik nye lunger for 12 år siden

Mathias på 24 år, hvis liv er sat på pause til han kan få en ny nyre

Sigrun på 31, som har fået nye lunger to gange

Tak til de kendte personer der delte Den gule organ-and med deres mange følgere

En række kendte danskere støttede op om Organdonationsdagen og Den gule organ-and som ambassadører. Flere politikere har haft de gule organ-ænder med på Christiansborg og til møder og har lavet flere opslag på deres forskellige sociale medier. Skuespiller Brian Lykke placerede Den gule organ-and på en bænk på Vesterbro Torv og lavede et opslag på Instagram med billede anden og info om, hvor man kunne finde den.

Ambassadørerne har delt budskabet med i alt 457.283 følgere. Se deres opslag her:

Margrethe Vestager – EU kommissær – på Facebook

Margrethe Vestager – EU kommissær – på Instagram

Margrethe Vestager – EU kommissær – på Twitter

Pia Olsen Dyhr (SF) – Partiformand – på Instagram

Brian Lykke – Skuespiller – på Instagram

Ellen Trane Nørby (V) – Børne- undervisnings- og ungdomsuddannelsesordfører – på Facebook

Liselott Blixt (DF) – Sundhedsordfører – Instagram

Liselott Blixt (DF) – Sundhedsordfører – på Facebook

Susanne Zimmer (UFG) – Sundhedsudvalget – på Facebook

Susanne Zimmer (UFG) – Sundhedsudvalget – på Instagram

Karina Adsbøl (DF) – Sundhedsudvalget – på Instagram

Den gule organ-and kom vidt omkring på de sociale medier

Særligt på Facebook og Instagram under hashtaggene #gulorganand, #denguleorganand #tagsnakken og #organdonationsdag ligger der mange billeder af dette års gule organ-ænder, som både frivillige, ambassadører og folk, der har fundet ænderne på gader og stræder har lagt op.

Tak til alle jer som har hjulpet med at synes godt om, dele og kommentere vores opslag om organdonation i uge 40. Med jeres hjælp er budskab om at tage snakken om organdonation nået ud til 82.615 personer, er blevet vist på brugernes skærme over 84.814 gange og er blevet klikket på, syntes godt om, delt og kommenteret 7.224 gange. Hertil kommer alle dem der er nået gennem privatpersoner og kendte personer, der har delt vores og egne opslag på deres sociale medier.

Den gule organ-and og personlige historier i pressen
En række lokale medier bragte i løbet af ugen historier om nogle af de frivillige der har lavet ænder og dels om Den gule organ-and kampagnen på TV, på deres hjemmesider/online aviser og i de trykte aviser. Tak til de lokale medier, der således var med til at få skabt opmærksomhed om organdonation og få budskaberne endnu længere ud. Her kan du se nogle af de historier der er tilgængelige online:

TV 2 Nyhedernes hjemmeside

TV2 Lorry – video på Facebook

TV2 Lorry – video på Instagram

TV2 Lorry – Nyhederne, artikel

Helsingør Dagblad

Bornholms Tidende

Fyens Amtsavis

Sjællandske

KunMors

Roskilde tog snakken om organdonation

I Roskilde havde Camilla Arnsberg, som er mor til Elena, som har cystisk fibrose, stablet det frivillige projekt Roskilde Tager Snakken på benene. Op til og på Organdonationsdagen lavede hun oplysning, engagerede borgere og lokalpolitikere i emnet og invitererede til et foredragsarrangement på selve Organondationsdagen, hvor tilhørerne fik viden om organdonation fra en faktuel, etisk og personlig vinkel. Tusind tak for indsatsen.

Læs mere om kampagnen Den gule organ-and her.

Læs mere om Organdonationsdagen her.

Se alle de fine billeder, som vi har fået tilsendt og har lagt på Facebook.

 

Organtransplantation

Cystisk fibrose er en sygdom, der påvirker flere af kroppens organer. Flere patienter med cystisk fibrose får på et tidspunkt brug for en organtransplantation for at overleve. Her kan du læse personlige historier om organtransplantationer, som sygdommen ofte medfører.

Oplysning om organdonation

Cystisk fibrose er en sygdom, der påvirker flere af kroppens organer. Flere patienter med cystisk fibrose får på et tidspunkt brug for en organtransplantation for at overleve – faktisk er der cirka 5-10 personer med cystisk fibrose, der hvert år får brug for et nyt organ.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR