Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Inflammation, Vitamin D og Adiponectins indflydelse på forhøjet blodsukker i patienter med cystisk fibrose

Af Christine Råberg Mikkelsen, medicinstuderende. Cystisk Fibrose Center, Rigshospitalet, København. Præsenteret på den 40. europæiske Cystisk Fibrose Kongres i Sevilla, Spanien.

Fremskridende diabetes hos cystisk fibrose (CF) patienter er præget af særlig hormonregulering sammenlignet med CF patienter uden diabetes, baggrundsbefolkningens type 2 diabetikere (DM2) samt raske. I cystisk fibrose relateret diabetes (CFRD) forekommer høje koncentrationer af fedthormonet adiponectin (APN) sammen med insulinresistens og utilstrækkelig insulinsekretion, hvilket er modsat af forholdene set hos baggrundsbefolkningen. APN vides vigtigt i baggrundsbefolkningens diabetikere, men betydningen for CFRD kendes ikke endnu.

CF-patienter har nedsat funktion af bugspytkirtlen, når det gælder udskillelse af enzymer, som er ansvarlige for optag af kostens næringsstoffer. Det fører til fejlernæring, b.la. vitamin D mangel. Derudover nedsættes også kirtlens evne til at udskille og producere hormoner, herunder insulin.

I CF er mangel på det fedtopløselige vitamin D associeret med tilstedeværelse af diabetes. I baggrundsbefolkningen vides det, at kronisk betændelsestilstand (inflammation) også er associeret med DM2. Spørgsmålet er, om kombinationen af for lave niveauer af vitamin D og vedvarende inflammation hæmmer kroppens evne til at regulere blodsukkeret – også inden udvikling af behandlingskrævende diabetes.

For igangværende studie undersøges insulinsekretion samt sensitivitets-forhold og deres relation til adiponectin. Dernæst tilgås adiponectins regulering ved b.la. inflammation, D vitamin-status og glukosestofskiftet.

Diabetes

Cystisk fibrose kan medføre flere følgesygdomme fx cystisk fibrose-diabetes. Her kan du læse artikler og andre nyheder relateret til forskning i diabetes.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem