Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Implementering af systematisk fysioterapeutisk kontrol for voksne med cystisk fibrose

Af Line Dannemann, Fysioterapeut, Cystisk Fibrose Centeret, Rigshospitalet. Præsenteret på Den Europæiske Cystisk Fibrose Konference 2019. Cystisk Fibrose Foreningen har givet økonomisk støtte til, at Line Dannemann kunne præsentere sit projekt på konferencen.

Resume af abstract
Baggrunden for forskningsprojektet er, at der på nuværende tidspunkt ikke er nogen retningslinjer for, hvor ofte patienter med cystisk fibrose skal konsulters af en fysioterapeut på Cystisk Fibrose Centeret på Rigshospitalet. Derfor har flere patienter ikke været hos en fysioterapeut i flere år.

Af den grund har Cystisk Fibrose Centret på Rigshospitalet indført den årlige konsultation hos en fysioterapeut, og med forskningsprojektet, som fysioterapeut Line Dannemann præsenterer her i videoen, har det vist sig, at 60 ud af 70 patienter med cystisk fibrose havde brug for justeringer i deres fysioterapeutiske behandling.

Dette abstract beskriver, hvordan de har implementeret en årlig fysioterapeutisk kontrol hos alle voksne cystisk fibrose-patienter, hvor vi systematisk registrerer de interventioner, patienterne har behov for.

I forbindelse med denne kontrol laver de også en årlig arbejdstest på cykel (CPET). Dette har til formål at optimere den fysioterapeutiske behandling for hver enkelt patient.

Baseret på forskningsprojektets resultater anbefaler Line Dannemann og hendes kolleger, at man fortsætter med at have den årlige, fysioterapeutiske konsultation minimum en gang om året.

Se Line Dannemanns præsentation af projektet her:

Fysioterapi

Målrettet fysioterapi kan hjælpe mange cystisk fibrose patienter med at kontrollere sygdommen. Her kan du læse om forskingen i effekten ved fysioterapi.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem