Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Test der kan afsløre det cellulære immunresponse på Mycobacterium abscessus

Cystisk Fibrose Foreningen har støttet forskningsprojektet ”Det cellulære immunresponse mod Mycobacterium abscessus hos CF patienter.” Formålet med projektet er at udvikle en blodprøve-test, der kan afsløre, om en cystisk fibrose-patient har eller har haft en lungeinfektion med bakterien Mycobacterium abscessus for at kunne finde de patienter der har brug for mere intensiv behandling. Projektet udføres af immunolog og PhD Renan Marrichi Mauch som en del af hans post doc projekt.

Igennem de seneste 5-10 år er der kommet udbredt fokus på betydningen af Mycobacterium abscessus hos cystisk fibrose-patienter. Den kan være en vanskelig bakterie at påvise, og der er brug for nye diagnostiske tiltag og analyser, der kan hjælpe i valget af behandlingsstrategi og relateres til sygdomsforløbet hos den enkelte cystisk fibrose-patient.

Derfor vil man nu udvikle en lymfocytbaseret blodprøvetest der kan vise, om patienten har dannet cellulær immunitet mod Mycobacterium abscessus. Man vil undersøge, om denne cellulære respons er beskyttende, om det kan anvendes diagnostisk og om en vaccination mod tuberkulose vil kunne beskytte cystisk fibrose patienter mod Mycobacterium abscessus og andre non-tuberkulose bakterier.

Den nye test vil ligne den indirekte test man allerede bruger til at påvise tuberkuloseinfektioner, Quantiferon-testen (som også bygger på en måling af det cellulære response). Forskningsprojektet er desuden en fortsættelse og videreudvikling af et tidligere projekt, hvor man udviklede en test til antistofmåling og påvisning af mycobakterieinfektioner hos cystisk fibrose-patienter, som Tavs Qvist fik Gerd Döring forskningsprisen for ved den Europæiske CF kongres i Beograd i 2019.

Det forventes, at testens resultat sammen med antistoftesten vil kunne kædes sammen med forløbet af mycobakterieinfektionen og dermed vil man kunne identificere de cystisk fibrose-patienter, der vil have have brug for en mere intensiv antibiotika-terapi.

Infektioner

Læs artikler, nyheder om forskning i infektioner relateret til cystisk fibrose samt beskrivelser af de forskningsprojekter Cystisk Fibrose Foreningen har støttet inden for emnet.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem