Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Ilt under tryk forøger virkningen af tobramycin mod biofilmvoksende pseudomonas aeruginosa biofilm

Af Mette Kolpen, ph.d. og post.doc., Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Rigshospitalet. Præsenteret på North American Cystic Fibrosis Conference 2018. Cystisk Fibrose Foreningen har givet økonomisk støtte til, at Mette kunne præsentere sit projekt på konferencen.

Baggrund
Pseudomonas aeruginosa biofilm forårsager kronisk infektion i de nedre luftveje med iltfrie zoner hos patienter med cystisk fibrose (CF). Antibiotika kan forstyrre stofskiftet og respirationen i bakterier, hvilket vil føre til øget dannelse af dødelige reaktive iltforbindelser, der bidrager til den bakteriehæmmende virkning. Når respirationen er dæmpet, er tobramycin mindre effektiv. Gen-iltning ved iltbehandling under tryk kan således øge Pseudomonas aeruginosa biofilmfølsomheden overfor tobramycin.

Metode
Vi har undersøgt den kombinerede virkning af iltbehandling under tryk og tobramycin på biofilmisolater af Pseudomonas aeruginosa fra intermitterende koloniserede og kronisk inficerede CF-patienter.

Resultater
Resultaterne viser, at iltbehandling under tryk øger tobramycins virkning mod de mucoide/ikke-mucoide isolater af Pseudomonas aeruginosa biofilms baktericide effekt.

Konklusion
Undersøgelserne viser, at iltbehandling under tryk kan være et potentiale som en tillægsbehandling til antibiotikabehandling ved kroniske Pseudomonas aeruginosa lungeinfektioner hos CF-patienter ved at øge tilgængeligheden af ilt til bakteriel respiration. Effekten af tobramycin er forbedret på mucoide såvel som ikke-mucoide isolater ved iltbehandling under tryk. Dette har potentiale til at reducere koncentrationen af inhaleret tobramycin, når den kombineres med iltbehandling under tryk til behandling af Pseudomonas aeruginosa lungeinfektioner hos CF-patienter.

Infektioner

Læs artikler, nyheder om forskning i infektioner relateret til cystisk fibrose samt beskrivelser af de forskningsprojekter Cystisk Fibrose Foreningen har støttet inden for emnet.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem