Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Forbedring af resistensbestemmelse og behandling af atypiske mykobakterier

Projektet "Forbedret resistensbestemmelse og behandling af atypiske mykobakterier hos personer med cystisk fibrose" bygger ovenpå viden fra et andet mykobakterieprojekt, som foreningen støttede i 2017 og som nu er publiceret. Dette nye projekt gennemføres af cand. scient Signe Agnete Møller ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet.

Atypiske mykobakterier er en trussel mod personer med cystisk fibrose, fordi de fører til kroniskinfektion, voldsom inflammation og, til sidst, ødelæggelse af lungevævet. Bakterierne er både svære at påvise og at behandle, fordi de blandt andet vokser ekstremt langsomt og er beskyttet af en ydre cellevæg, som de fleste antibiotika ikke kan trænge igennem. Derfor skal det nu undersøges, hvorvidt man kan forbedre resistensbestemmelsen, og hvordan man kan sammensætte effektive antibiotikabehandlinger.

Bygger ovenpå viden fra tidligere projekt støttet af Cystisk Fibrose Foreningen
Forskningsprojektet er en videreudvikling af et tidligere mykobakterieprojekt, der blev støttet af Cystisk Fibrose Foreningen i 2017, som viste, at antibiotika kombineret med ilt, øger den bakteriedræbende effekt. Projektet er nu publiceret i det prestigefyldte tidsskrift Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Det tidligere projekt affødte blandt andet spørgsmålet om, hvordan man tackler den multiresistens, som bakterierne tilegner sig inden for kort tid, og det er det spørgsmål, som forsker Signe Agnete Møller vil besvare i dette nye projekt.

Hvordan opnås en mere målrettet resistensbestemmelse og bedre effekt af behandling?
I dette studie vil man forbedre den indledende bestemmelse af de atypiske mykobakteriers følsomhed over for forskellige antibiotika. Det vil gøre, at bakteriernes fysiologi og de faktiske vækstforhold for bakterierne i lungerne bliver bedre afspejlet, når der laves resistensbestemmelser i laboratoriet. På denne måde kan der opnås en mere målrettet resistensbestemmelse til brug ved antibiotikabehandling.

Derudover vil det blive undersøgt, hvordan man kan øge drabet af de antibiotikaresistente, atypiske mykobakterier ved at finde frem til effektive kombinationer af flere antibiotika. Herunder vil Signe Agnete Møller bygge videre på ny viden om de atypiske mykobakteriers stofskifte, for at blive klogere på, hvordan de kan bekæmpes med antibiotika.

Infektioner

Læs artikler, nyheder om forskning i infektioner relateret til cystisk fibrose samt beskrivelser af de forskningsprojekter Cystisk Fibrose Foreningen har støttet inden for emnet.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem