Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Ny viden om udvikling i lungefunktion hos helt små børn

På den europæiske cystisk fibrose kongres, som løb af stablen den 9.-12. juni som en digital begivenhed, præsenterede læge og ph.d. på Dansk BørneLunge Center, Rikke Mulvad Sandvik, sin forskning. Hun har sammenlignet to forskellige metoder til at måle lungefunktion hos helt små børn fra nul til fire år og har brugt den ene til at beskrive, hvordan deres lungefunktion udvikler sig.

30. juni 2021

Cystisk Fibrose Foreningen har støttet Rikke Mulvad Sandviks forskningsprojekt med deltagelse i den europæiske cystisk fibrose kongres, hvor hun præsenterede sin forskning via to e-posters. En e-poster er en plakat i digital udgave, der ved kongresser giver andre forskere og fagpersoner overblik over indholdet i forskningsprojekter.

Måling af lungefunktion hos spædbørn

I 2016 blev der i Danmark indført screening for cystisk fibrose af alle nyfødte. Samtidigt begyndte man at måle de små børns lungefunktion ved hjælp af Multible Breath Washout (MBW), hvor børnene indånder luftarter i en maske, hvorefter man kan spore, hvor godt de udskifter luften i de små luftveje og dermed, om der er sygdom i lungerne.

Rikke har sammenlignet to forskellige MBW-metoder, SF6 og N2. SF6 blev fundet bedst egnet, og ved hjælp af den metode, har hun beskrevet forekomsten af og mønstret i lungeforværringer hos små børn med cystisk fibrose, der er blevet fundet ved screening af nyfødte.

”Resultaterne af Rikkes forskning understreger vigtigheden af, at vi kan komme tidligt i gang med at behandle de små børn, så vi undgår forværring af deres lungefunktion. Netop screening af nyfødte, og de muligheder det giver for tidlig igangsættelse af behandling, var i fokus på årets kongres. Det handler om, hvordan vi bruger det, at vi nu finder børnene som nyfødte, til at sikre dem et bedre liv”, siger Rikke Mulvad Sandviks vejleder Kim G. Nielsen, som er læge og professor på Dansk BørneLunge Center på Rigshospitalet.

Her kan du høre Rikke Mulvad Sandvik selv fortælle om, hvordan man laver Multiple Breath Washout på små børn og hvilke resultater, hun har fundet frem til:

For at se videoen skal du tillade alle cookies på vores hjemmeside. Du kan ændre din cookieaccept her (klik på linket Ændring af samtykke).

Klik på billedet herunder for at se Rikke Mulvad Sandviks e-poster om sammenligning af de to forskellige Multiple Breath Wastout-metoder SF6 og N2:


Klik på billedet herunder for at se Rikke Mulvad Sandviks poster om undersøgelse af små børns lungefunktion ved hjælp af SF6 Multiple Breath Washout:

Lungefunktion

Mange cystisk fibrose patienter bliver ramt af dårlig lungefunktionen som følge af infektioner. Forskning inden for området kan være med til at oplyse omkring sygdommen, og det støtter Cystisk Fibrose Foreningen. 

DNA

Arvegangen ved cystisk fibrose

Cystisk fibrose er en arveligt betinget sygdom. I Danmark er ca. 3 % af befolkningen eller 1 ud af 34 personer raske anlægsbærere for cystisk fibrose.

Screening for cystisk fibrose

Screening for cystisk fibrose ved nyfødte er et vigtigt redskab for at sikre, at børn der fødes med cystisk fibrose får den bedste start på livet. Læs artikler om emnet her.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR