Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Nyt fra HIT-CF – Forskningsprojektet der finder medicin til sjældne former af cystisk fibrose

I forskningsprojektet HIT-CF leder man efter ny medicin, der kan hjælpe personer med sjældne former af cystisk fibrose. I projektets nyhedsbrev fra november informerer projektgruppen om den nuværende status på projektet. Der kan, trods forhindringer forårsaget af COVID-19 og ændringer i medicinalindustrien, rapporteres om vigtige fremskridt.

01. december 2021

Screeningerne foretages på de såkaldte organoider eller ”mini-tarme”, som er kunstigt dyrkede organer, fremstillet med vævsprøver fra de 502 patienter, der er med i forskningsprojektet. Efter screening følger kliniske studier, hvor man tester de medicinkandidater, der viste god effekt på patienters organoider, på forsøgspersoner.

 


FAIR Therapeutics har overtaget Proteostatises rolle i det kliniske forsøg CHOICE

Sidste år fusionerede de to HIT-CF partnere fra medicinalindustrien, Proteostasis og Ymanity. Sidstnævnte har ingen fokus på cystisk fibrose, og det kliniske forsøg CHOICE blev derfor bragt i fare. Men nu har det hollandske start-up firma FAIR Therapeutics fået ekslusiv licens på Yumanitys cystisk fibrose-medicin og har gjort det til sin mission at bringe medicin til mennesker med sjældne former af cystisk fibrose til overkommelige priser.

HIT-CF konsortiet er lige nu i dialog med Europakommissionen om at acceptere FAIR Therapeutics som partner i konsortiet. I mellemtiden forbereder FAIR Therapeutics forsendelser af råmaterialer til lægemidlerne fra USA og bearbejdningsprocessen til piller.

HIT-CF forventer, at få tilladelse fra myndighederne til at påbegynde CHOICE-forsøget og rekruttere de første deltagere i første halvdel af 2022.

Eloxx Pharmaceuticals er fortsat engageret i at rekruttere HIT-CF-deltagere til deres kliniske forsøg

Eloxx har også fusioneret med et andet firma, og den nye ledelse har besluttet at fremskynde markedsføringen af deres lægemiddel ELX-002. Eloxx vil også tilpasse deres kliniske strategi og rekruttere personer med cystisk fibrose både fra HIT-CF-studiet og fra USA. Eloxx skal først gennemføre en række studier med patienter med G542X, hvilket blev forsinket af COVID-19-pandemien. Derfor vil HIT-CF-deltagere blive inviteret med i studiet cirka et år senere end forventet.

Løsninger for dem der ikke responderer på nogle af lægemidlerne

Organoiderne fra mere end halvdelen af deltagerne i HIT-CF reagerer ikke på noget af det medicin der bliver testet. HIT-CF-konsortiet arbejder hårdt for at lade disse deltagere komme forrest i køen til at deltage i lægemiddelforskning der kan forbedre deres lungefunktion og livskvalitet. Der udforskes alternative behandlinger, som anti-inflammatorisk behandling, mRNA og genterapi.

Virksomheden Santhera, som er kommende HIT-CF-partner, forbereder lige nu et klinisk studie med et lægemiddel som er kraftigt undertrykker inflammation i lungerne. Det forventes, at 60-80 HIT-CF-deltagere vil blive inviteret til at deltage i dette forsøg i første halvdel af 2022.

 

Læs hele nyhedsbrevet på engelsk her.

Læs mere om HIT CF på vores hjemmeside

Læs mere om HIT CF på projektets egen hjemmeside

HIT CF

I forskningsprojektet HIT-CF leder man efter ny medicin, der kan hjælpe personer med sjældne former af cystisk fibrose, og du kan læse alle artiklerne her.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR