Spring navigationen over og gå direkte til indhold
5 filtede ænder til organdonationskampagnen

Den gule organ-and

I forbindelse med den årlige organdonationsdag sætter Cystisk Fibrose Foreningen fokus på vigtigheden af at tage dialogen om organdonation i samarbejde med Dansk Center for Organdonation og en række andre patientforeninger.

Det gør vi blandt andet ved hjælp af små gule ænder, som kommer til at pryde gadebilledet landet over og fungerer som budbringere af det vigtige budskab.

Det er vore mange fantastiske frivillige, der kreerer de små gule ænder – de kan være hæklede, strikkede, syede, formet i ler, filtede, klippeklistrede, malet på sten eller noget helt ottende – og sætter et lille skilt på, hvor der står et budskab om at tage stilling til organdonation.

Sådan er du med til at sætte fokus på organdonation med Den gule organ-and

  • Bestem dig for hvordan du vil lave ænderne, og hvor mange du vil lave.
  • Skriv en mail til os på kontor@cff.dk og oplys dit navn, adresse og antal ænder, så vi kan sende dig de skilte du skal bruge.
  • Hyg dig med at lave de gule organ-ænder og bind skiltene på dem.
  • Sæt i dagene omkring Organdonationsdagen ænderne ud på offentlige steder, hvor andre kan finde dem og blive inspirerede til at tage snakken om organdonation – og tage stilling. Husk at spørge om tilladelse, hvis du vil sætte ænderne på biblioteker, i butikker og andre steder, hvor det er relevant at bede om tilladelse.
  • Tag gerne billeder af dine ænder (gerne sammen med dig) og del på dine sociale medier. Send også meget gerne billeder til os på kontor@cff.dk hvis vi må bruge dem på vores medier.
  • Gå en tur, når organdonationsugen er forbi, og tag ænder, du har sat i det fri med hjem, hvis de ikke er blevet taget af andre. Så undgår vi, at de bliver til skrald.

 

Opskrifter på Den gule organ-and

Her kan du finde forskellige opskrifter på Den gule organ-and. Det er helt op til dig, hvordan du vælger at lave ænderne.

Hæklet gule organ-ænder
Filtet gule organ-ænder

Har du fundet en gul and?

Hvis du finder en and, så hjælp os med at sprede budskabet ved at dele billeder af anden på Facebook eller Instagram med hashtaggene #tagsnakken #organdonationsdag23.

Måske har du længe overvejet at registrere dig som organdonor? Så er dette en god an(d)ledning. Du kan registrere din holdning på sundhed.dk. Har du allerede taget stilling, så giv anden videre til en ven og vær med til at opfordre til en dialog om organdonation.

Vil du høre mere om projektet? Så kontakt sekretariatet på kontor@cff.dk.

 

Projektets oprindelse

Projektet har sin oprindelse i Storbritannien og blev skabt til minde om Clare Cruickshank, som led af cystisk fibrose og døde som bare 26-årig, mens hun var på ventelisten til nye lunger.

Selvom der aldrig blev fundet en donor til Clare, ville hun gerne selv give andre chancen for at leve videre, og derfor bad hun om, at alt hvad der kunne bruges fra hende, skulle doneres efter hendes død. Det var Clares bedste veninde, der tog initiativet til The Little Yellow Duck Project, som det blev kaldt.

Clare elskede små gule ænder og samlede på dem i alle mulige former og størrelser, og derfra kom idéen om at bruge små gule ænder som budbringere af et meget vigtigt budskab.

Projektet blev lanceret præcis et år efter Clares død d. 15. april 2014 og har siden fået folk over hele verden til at kreere små ænder til det gode formål. Meningen med projektet er, at det skal bringe et smil på folks læber, samtidig med at det sætter fokus på et meget vigtigt emne.

Cystisk Fibrose Foreningen indgik i 2015 en aftale med The Little Yellow Duck om at bruge konceptet i en dansk version som projekt Den gule organ-and.

Du kan læse mere om The Little Yellow Duck Project her.

igangværende operation

Organtransplantation

Cystisk fibrose er en sygdom, der påvirker flere af kroppens organer. Selvom behandlingen af cystisk fibrose er forbedret meget gennem årene, er der stadig flere med cystisk fibrose, som på et tidpunkt i deres liv får brug for en organtransplantation.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem
Barn med maske

Brug os

Brug Cystisk Fibrose Foreningen. Vi har nemlig en lang række tilbud til dig.

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR