Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Mor og barn krammer

Komplikationer i andre organer

Cystisk fibrose er en multiorgansygdom, der som navnet antyder påvirker flere af kroppens organer. Herunder kan du læse om komplikationer i hud, næse og bihuler.

Komplikationer i huden

Eftersom salttransporten ind og ud af kroppen celler ikke fungerer normalt, har man meget salt i sveden, når man har cystisk fibrose. Når man sveder, mister man derfor mere salt end normalt. Men dette medfører sjældent problemer, da der som regel er tilstrækkelig salt i kosten til at opveje tabet.

Salttab kan dog blive et problem, hvis man sveder rigtig meget, f. eks i meget varmt vejr (over 25 grader), ved anstrengende motion og feber. Så kan det være nødvendigt med ekstra salt i form af salttabletter. Hvis man mangler salt, kan man blive utilpas, træt, ør i hovedet og evt. besvime.

Læge som behandler en dreng

Komplikationer i næsen og bihulerne

I næsen og bihulerne filtreres partikler, støv og bakterier fra den luft, vi indånder. Derudover opvarmes og fugtes luften. Genfejlen ved cystisk fibrose påvirker slimhinden i næse og bihuler, men forårsager sjældent alvorlige problemer. Dog kan det give bihulebetændelse forårsaget af det seje slim, som kræver behandling. Derudover får nogle cystisk fibrose-patienter næsepolypper, som det kan være nødvendigt at få fjernet med et mindre indgreb.

Bliv medlem af Cystisk Fibrose Foreningen

Har du cystisk fibrose eller er du nær pårørende? Vi er her for dig! Som medlem af Cystisk Fibrose Foreningen kan du benytte vores mange medlemstilbud og rådgivning – og du er samtidig med til at støtte vores arbejde for bedre og længere liv for alle med cystisk fibrose.

Ung kvinde undersøges

Behandling

Børn og voksne med cystisk fibrose bruger 1-3 timer om dagen på livsnødvendige behandlinger foruden indlæggelser og månedlige hospitalskontroller.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR