Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Mor med sin baby

Fertilitet

Mænd og kvinder med cystisk fibrose kan godt få børn, men der kan være nogle udfordringer forbundet med sygdommen. Derfor er det altid en god idé at tale med sit Cystisk Fibrose Center, hvis man planlægger at få børn.

Kvinder

Kvinder med cystisk fibrose kan blive gravide på samme måde som raske kvinder, men cystisk fibrose kan gøre det lidt sværere. Det kan f.eks. være, hvis man pga. sygdommen har dårlig ernæringstilstand eller har en svær kronisk infektion.

Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at både graviditet og amning er belastende for kroppen. Det kræver en god ernæringstilstand og en god lungefunktion. Det er altid en god idé at tale med sit Cystisk Fibrose Center, hvis man planlægger at blive gravid. I den periode skal behandling med antibiotika nøje overvejes, både af hensyn til mor og barn. Nogle antibiotika bør undgås i første trimester af evt. graviditet, og andre i sidste trimester og i amme-perioden. Nogle antibiotika bør undgås under hele graviditeten.

Mænd

Hos de fleste mænd med cystisk fibrose er sædlederen ofte underviklet eller mangler helt, og det betyder, at sædcellerne ikke kan ledes fra testiklerne, hvor sædcellerne dannes, gennem sædlederen for at blive blandet med sædvæsken. De fleste mænd med cystisk fibrose (98%) kan derfor ikke få børn på naturlig vis.

Der er dog den mulighed at trække sædceller ud af fra testiklen med en kanyle, som kan bruges til at befrugte kvindens æg med (reagensglasbefrugtning). På den måde kan mænd med cystisk fibrose godt blive biologiske fædre.

Mor med sin baby

Bliv medlem af Cystisk Fibrose Foreningen

Har du cystisk fibrose eller er du nær pårørende? Vi er her for dig! Som medlem af Cystisk Fibrose Foreningen kan du benytte vores mange medlemstilbud og rådgivning – og du er samtidig med til at støtte vores arbejde for bedre og længere liv for alle med cystisk fibrose.

Screening for cystisk fibrose

Cystisk Fibrose Foreningen ser positivt på screening for cystisk fibrose – både hos nyfødte og i graviditeten.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR