Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Legatmodtager: Jeg havde aldrig regnet med, at en cykel kunne give så stor frihedsgrad

Oleander har den medfødte, alvorlige multiorgansygdom cystisk fibrose, og har gennem sit liv ikke haft det store overskud til at løbe eller cykle i samme omfang som sine kammerater. Men efter han begyndte på den nye revolutionerende cystisk fibrose-behandling Kaftrio har hans krop ændret sig og han fik mod på at cykle med hjælp fra en lille el-motor og søgte et legat til en cykel hos Cystisk Fibrose Foreningen. Nu ses han hver eneste dag på cykel i Århus og omegn.

Oleander fortæller om sine oplevelser med sin nye el-cykel og hvordan den har gjort en forskel:

”Jeg har nu haft min el-cykel i 1 år – Og hvilket år!

Jeg nåede at opgive 2 gange, inden jeg for et år siden blev færdig med min bachelor fra Aarhus Arkitektskole. Jeg havde slæbt mig i gennem med min cystisk fibrose i lasten. Kaftrio-behandlingen gjorde min cystisk fibrose-tilstand stabil for første gang siden min barndom. Og det sidste år på uddannelsen gik som smurt. Min krop ændrede sig og jeg blev mindre forpustet og jeg mærkede et fysisk overskud, som jeg kun havde set i Redbull-reklamerne. Det var et mirakelmiddel, som jeg havde fået.

Jeg kunne stadig ikke løbe og cykle i samme omfang som mine kammerater, men jeg var ikke længere træt og apatisk. Så da jeg fik muligheden for at søge legatet til en el-cykel, tænkte jeg, at det kunne gøre mit liv endnu mere frit.

Jeg modtog min cykel d. 2. juli. 2021, og fra første tråd var jeg elektrisk. Hele sommeren kørte jeg Aarhus tyndt, susede op og ned ad bakker, ind og ud af skove og kunne følge – endda køre fra – mine venner. Jeg havde tidligere være vant til at tage bussen meget, men dette var nu passé. Jeg kunne cykle de 6 kilometer opad til mit arbejde i udkanten af byen, uden at skulle bruge ti minutter på at komme til mig selv.

Jeg havde aldrig regnet med, at en cykel kunne give så stor frihedsgrad. Jeg cykler stadig dagligt turen på arbejde, og rundt til alt indenfor rækkevidde, eksempelvis kontrol på Skejby Sygehus. Jeg har det stadig sjovt hver gang jeg skal op på den cykel og har indtil videre kørt omkring 2.500 km

Tak til alle som har været involverede i opfyldelse af dette ønske.”

Om legatet til en cykel
Legatet til en cykel var en del af Cystisk Fibrose Foreningens Gode Dage Legat-uddeling. Legatet til cykel blev givet til personer med cystisk fibrose, der havde et ønske om at komme mere ud at cykle, fordi det ville give mere livskvalitet, lette hverdagen eller forbedre sygdomstilstanden – og som havde behov for ekstra kræfter fra motoren på en el-cykel for at det ville kunne lade sig gøre.

Selve Gode Dage Legatet kan også søges til brug til en cykel eller en anden positiv oplevelse. Det uddeles en til to gange om året. Læs mere om Gode Dage Legatet, og hvordan du søger det, her.

Om cystisk fibrose
Cystisk fibrose er en medfødt arvelig og alvorlig multiorgansygdom. Der er stor forskel på sygdommens grad og udvikling. Lungerne er modtagelige for bakterier, som over tid nedsætter lungefunktionen.

I mavetarmsystemet producerer bugspytkirtlen ofte ikke de enzymer, som kroppen behøver for at kunne fordøje maden. Cystisk fibrose kan medføre diabetes og give problemer med lever, nyrer og knogler. Der er 200 børn og 300 voksne med cystisk fibrose i Danmark. 150.000 danskere er bærere af cystisk fibrose- genet, men det er de færreste, der ved det, før de selv får et barn med sygdommen.

 

Læs mere om cystisk fibrose:

Ung pige som ligger med sin telefon

Dagligdagen

Hvordan ser dagligdagen ud for personer med cystisk fibrose?

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR