Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Legatmodtager: ”Min cykel er en kæmpe hjælp for mig i hverdagen”

Ida Emborg, som har cystisk fibrose, fik Cystisk Fibrose Foreningens legat til en cykel og købte en el-cykel. Som barn cyklede hun meget, men som voksen havde hun mistet glæden ved at cykle, fordi det var for hårdt på grund af hendes sygdom – indtil hun satte sig op på sin nye el-cykel. Den giver hende nemlig lige præcis den hjælp hun har behov for, hvilket gør, at hun føler sig mindre begrænset og mere motiveret til at tage cyklen, når hun skal noget.

Ida har haft sin nye el-cykel i cirka fire måneder og er blevet rigtig glad for den. Den har nemlig givet hende glæden ved at cykle, tilbage.

”Da jeg var barn, var jeg rigtig glad for at cykle, og jeg elskede at jeg kunne cykle til skole og cykle hen til mine veninder. Men som ung og voksen, har jeg lidt mistet glæden ved at cykle, og jeg synes det har været meget hårdt at cykle, også selvom jeg har været i nogenlunde god form. Jeg har derfor førhen ofte valgt andre transportmuligheder frem for cyklen. Men nu, med en el-cykel, har jeg fundet glæden ved at cykle igen – og den hjælp man får ved en el-cykel, er guld værd! Jeg cykler til min uddannelse og jeg cykler hjem til mine forældre – cirka 15 kilometer – hvor jeg førhen ville have taget offentlig transport.” fortæller Ida.

Vil også være en hjælp i fremtiden
Lige nu har Ida det relativt godt på trods af sin cystisk fibrose, men alligevel var der nogle nogle begrænsninger, som cyklen har gjort mindre, og hun forudser, at den også vil hjælpe hende i fremtiden.

”Min cykel er en kæmpe hjælp for mig i hverdagen, og jeg føler jeg er blevet mindre begrænset i nogle ting. Jeg tænker også, at denne cykel kan blive ved med at være en kæmpe hjælp for mig i fremtiden, særligt også hvis min sygdom skulle udvikle sig mere negativt, hvilket jo er en risiko.

Tusinde tak for dette fine legat, det har givet mig rigtig meget.” slutter Ida.

Om legatet til en cykel
Legatet til en cykel var en del af Cystisk Fibrose Foreningens Gode Dage Legat-uddeling. Legatet til cykel blev givet til personer med cystisk fibrose, der havde et ønske om at komme mere ud at cykle, fordi det ville give mere livskvalitet, lette hverdagen eller forbedre sygdomstilstanden – og som havde behov for ekstra kræfter fra motoren på en el-cykel for at det ville kunne lade sig gøre.

Selve Gode Dage Legatet kan også søges til brug til en cykel eller en anden positiv oplevelse. Det uddeles en til to gange om året. Læs mere om Gode Dage Legatet, og hvordan du søger det, her.

Om cystisk fibrose
Cystisk fibrose er en medfødt arvelig og alvorlig multiorgansygdom. Der er stor forskel på sygdommens grad og udvikling. Lungerne er modtagelige for bakterier, som over tid nedsætter lungefunktionen.

I mavetarmsystemet producerer bugspytkirtlen ofte ikke de enzymer, som kroppen behøver for at kunne fordøje maden. Cystisk fibrose kan medføre diabetes og give problemer med lever, nyrer og knogler. Der er 200 børn og 300 voksne med cystisk fibrose i Danmark. 150.000 danskere er bærere af cystisk fibrose genet, men det er de færreste, der ved det, før de selv får et barn med sygdommen.

 

Vil du være med til at skabe ’Positive oplevelser’ for endnu flere børn og voksne med cystisk fibrose og deres familier?

Læs mere om cystisk fibrose:

Positive oplevelser

Cystisk Fibrose Foreningens projekt ’Positive oplevelser’ handler om at skabe positive oplevelser for børn og voksne med cystisk fibrose i en til tider hård hverdag. Der uddeles gaver til børn og voksne, som kommer på de to Cystisk Fibrose Centre og der uddeles sports- og ‘Gode dage’ legater en til to gange om året.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR