Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Dejligt med muligheden for en cykeltur sammen

Det er mange år siden, at Jan Granild Vejling, som har cystisk fibrose, har cyklet ture. Han er lungetransplanteret og har en lungefunktion på 50-60%, hvilket har gjort cykelture meget energikrævende. Men for nyligt fik han et legat til en cykel fra Cystisk Fibrose Foreningen og købte en el-cykel. Det ændrede markant på Jans mulighed for at cykle ud i sommerlandet – både alene og med sin hustru.

Gennem de seneste mange år har Jan taget bilen, når han skulle noget, også på småture. Men efter han har fået den nye el-cykel, har han været på flere cykelture og han regner med, at cyklen vil blive brugt flittigt fremover.

”Jeg tror og håber på, at min nye cykel vil motivere mig til i højere grad at lade bilen stå på småture og er superglad for muligheden for at købe en. Der er ingen tvivl om, at tanken om en cykeltur er langt mere overkommelig nu end tidligere”, siger han.

En af Jans første ture på den nye cykel gik til Kastrup Lufthavns landings- og startbane. Det var første gang nogensinde, at han cyklede derud, og det var også en ny oplevelse at mærke støtten fra cyklens lille elmotor.

”Energimæssigt var turen til lufthavnen ikke gratis med el-cyklen men væsentligt nemmere – især i modvinden – end en almindelig cykel. Jeg har aldrig tidligere kørt på el-cykel og blev glædeligt overrasket over det puf, det giver med en lille hjælpemotor.”

Dejlig at cykle sammen med min hustru
Ud over at Jan nu kan tage el-cyklen og komme afsted når han vil, giver den ham også mulighed for at tage på cykelture sammen med sin kone, hvilket især er en kærkommen mulighed i disse tider, hvor Jan fortsat er isoleret på grund af corona-situationen.

”Jeg var på en Skt. Hans aften-cykeltur med min hustru. Selvom vi har haft kolonihave i tæt på 12 år, har vi aldrig tidligere prøvet det. Jeg er fortsat isoleret sammen med min hustru, der er færdigvaccineret, da jeg ikke har antistoffer fra vaccinen og vi passer på med afstand og håndhygiejne til dagligt. Dejligt med muligheden for en cykeltur sammen! Det gør vi igen! Tak for turen til legatet.” fortæller Jan.

Jan og hans hustru nyder at cykle sammen

Om legatet til en cykel
Legatet til en cykel var en del af Cystisk Fibrose Foreningens Gode Dage Legat-uddeling. Legatet til cykel blev givet til personer med cystisk fibrose, der havde et ønske om at komme mere ud at cykle, fordi det ville give mere livskvalitet, lette hverdagen eller forbedre sygdomstilstanden – og som havde behov for ekstra kræfter fra motoren på en el-cykel for at det ville kunne lade sig gøre.

Selve Gode Dage Legatet kan også søges til brug til en cykel eller en anden positiv oplevelse. Det uddeles en til to gange om året. Læs mere om Gode Dage Legatet, og hvordan du søger det, her.

Om cystisk fibrose
Cystisk fibrose er en medfødt arvelig og alvorlig multiorgansygdom. Der er stor forskel på sygdommens grad og udvikling. Lungerne er modtagelige for bakterier, som over tid nedsætter lungefunktionen.

I mavetarmsystemet producerer bugspytkirtlen ofte ikke de enzymer, som kroppen behøver for at kunne fordøje maden. Cystisk fibrose kan medføre diabetes og give problemer med lever, nyrer og knogler. Der er 200 børn og 300 voksne med cystisk fibrose i Danmark. 150.000 danskere er bærere af cystisk fibrose genet, men det er de færreste, der ved det, før de selv får et barn med sygdommen.

Læs mere om cystisk fibrose:

Hvad bruger vi din støtte til?

Uanset om du støtter via en donation eller skriver Cystisk Fibrose Foreningen ind i dit testamente, så giver du en gave, der er med til at sikre en bedre fremtid for børn og voksne med cystisk fibrose.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR