Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Legatmodtager: Cyklen skulle hjælpe mig tilbage til de gode vaner med motion efter en operation

I 2019 stod Lillian Vile overfor at skulle opereres for kræft. Hun vidste, at det var vigtigt hurtigt at komme tilbage til de gode vaner med motion, som hun havde inden operationen, for at holde cystisk fibrose-kroppen ved lige, som hun siger. Derfor søgte hun Gode Dage Legatet til at købe en cykel.

Lillian var godt klar over, at det ville kræve en indsats efter operationen at finde energien igen og komme i god form, som hun var inden operationen. Hun arbejder tre dage om ugen og de to dage hvor hun har fri, plejer hun at tage i motionscenter nogle timer og give den så meget gas på motionscykel og maskiner, som energien tillader.

Den gode form hjalp hende meget under og efter et forløb, som skulle blive hårdere og mere længerevarende, end forudset:

”På det tidspunkt hvor jeg søgte, var der udsigt til en tarmoperation på grund af kræft og længerevarende indlæggelse som ville gøre, at det ville tage noget tid før jeg måtte træne som jeg plejer, og det skulle vise sig, at sidste halvdel af 2019 blev hevet ud af min kalender”, fortæller Lillian.

Efter operationen og den lange indlæggelse, er hun kommet stærkt igen, netop fordi hun var i god form inden. Cyklen, som legatet skulle bruges til, var en del af planen om hurtigt at genfinde formen – og også en plan om at komme ud i naturen.

I mange år havde Lillian hund og fik sin motion på mange og lange gåture med den. Men nu hvor hun ikke har hund er det ikke helt det samme at gå ture. Derimod ser hun mange fordele ved at cykle i stedet, fordi man kan komme længere omkring og blandt andet kan cykle ud til vandet og havnene, hvor hun nyder at være.

”Min tanke var, da jeg søgte, at en cykel ville kunne hjælpe mig med at få min kondition og energi tilbage når jeg var klar til det, og nogle fede ture ud i naturen. Det er trods alt lidt federe at cykle i naturen end i et træningscenter, som jeg ellers bruger for at holde Cystisk Fibrose-kroppen ved lige.” slutter Lillian.

Om ‘Gode dage’-legater
Cystisk Fibrose Foreningen uddeler ‘Gode dage’-legater til børn og voksne med cystisk fibrose, som er ekstra hårdt ramt af sygdommen, og/eller som ikke kan deltage i foreningens øvrige aktiviteter, fordi de har en resistent eller aggressiv bakterie, som de kan give videre til andre med cystisk fibrose.

Navnet ‘Gode dage’ kommer af, at der blandt børn og voksne med cystisk fibrose ofte tales om, at der samles på gode dage for at overkomme de svære perioder. ‘Gode dage’-legatet er et mindre legat, der gives til hel eller delvis sponsering af en selvvalgt positiv oplevelse eller en ting.

Uddeling af Gode dage-legatet kan lade sig gøre takket være støtte fra fonde, virksomheder og privatpersoner.

Om cystisk fibrose
Cystisk fibrose er en medfødt arvelig og alvorlig multiorgansygdom. Der er stor forskel på sygdommens grad og udvikling. Lungerne er modtagelige for bakterier, som over tid nedsætter lungefunktionen. I mavetarmsystemet producerer bugspytkirtlen ofte ikke de enzymer, som kroppen behøver for at kunne fordøje maden. Cystisk fibrose kan medføre diabetes og give problemer med lever, nyrer og knogler. Der er 200 børn og 300 voksne med cystisk fibrose i Danmark. 150.000 danskere er bærere af cystisk fibrose genet, men det er de færreste, der ved det, før de selv får et barn med sygdommen.

Læs mere om cystisk fibrose:

Gode dage legat

Børn og voksne med cystisk fibrose og deres familier kan opleve svære sygdomsperioder. For at overkomme de svære perioder tales der ofte om, at der “samles på de gode dage”.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR