Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Kenn og Betina har skrevet Cystisk Fibrose Foreningen ind i deres testamente: “Vi vil gerne give noget tilbage”

Selv om de ikke havde talt om det på forhånd, udbrød begge "Cystisk Fibrose Foreningen", da advokaten spurgte, om der var en sag, de havde overvejet at betænke. Kort forinden var de blevet opmærksomme på, at vielsesattesten ikke var nok til at sikre Betina, hvis Kenn gik bort først. Nu sad de hos advokaten for at få styr på tingene - og ro i maven. Læs med her, hvor parret deler deres tanker om at skrive testamente og betænke et godt formål.

Ægteparret Kenn og Betina på 58 og 45 år har været sammen i 15 år og bor i Grindsted i Sydjylland med deres 3 hunde. Til familien hører også Kenns søn Christian på 29 år.

Bevidstheden om livets uforudsigelighed sidder dybt i dem begge. Kenn var blot 39 år, da han blev ramt af alvorlige hjerteproblemer. Og Betina, der selv lever med den alvorlige, multiorgan sygdom cystisk fibrose, mistede sin mor, da hun var blot 22 år. Derfor var der ikke langt fra tanke til handling, da parret blev klar over, at vielsesattesten ikke var nok til at sikre Betina, hvis Kenn gik bort først. ”Nøgleordet har været: Få det ordnet”, forklarer Kenn og tilføjer: ”I morgen kan være en dag for sent – der kan jo lynhurtigt ske noget”

Hvorfor har I skrevet testamente?

Kenn: ”Det har først og fremmest handlet om at sikre Betina. Det er vigtigt at være opmærksom på at sikre hinanden, når der er sammenbragte børn. Og så er det vigtigt, at de efterladte ikke skal stå med det efterfølgende. Nu er der styr på det.”

Talte I med andre – fx familien – om jeres overvejelser?

Kenn: ”Vi informerede ikke inden, men har informeret bredt efterfølgende, så ingen kan være i tvivl. Og der har været fuld opbakning.”

I har valgt at betænke Cystisk Fibrose Foreningen i jeres testamente. Hvordan blev I opmærksomme på muligheden og hvilke overvejelser gjorde I jer?

Kenn: ”Det var advokaten, der spurgte, om der var en sag, vi havde overvejet at betænke. Vi vidste ikke, at det var en mulighed, så havde hun ikke nævnt det, var det ikke sket.”

Betina: ”Selvom vi ikke havde talt om det på forhånd, svarede vi begge straks: Cystisk Fibrose Foreningen”.

Kenn: ”Der var ikke overvejelser om andre foreninger eller formål. Betina har igennem livet modtaget legater fra foreningen. Det har gjort en stor forskel for hende”

Betina: ”Vi vil gerne give noget tilbage. De legater jeg har modtaget og den hjælp, jeg har fået, har betydet meget for mig. Og vi vil gerne være med til, at andre en dag også kan få de muligheder for hjælp.”

Hvordan føles det at have skrevet testamente?

Betina: ”Det giver en ro i maven at få styr på de ting. Det er en rar fornemmelse at man får sikret hinanden og at man ikke skal gå at spekulere på det mere”

Har I et par ord med til andre, der overvejer at skrive testamente?

Betina: ”Vi vil gerne være med til at gøre opmærksom på vigtigheden af, at man tænker over, hvordan man får sikret sine nærmeste.”

Kenn: ”Det er vigtigt at tænke på den slags tidligere i livet, når man har helbredsmæssige udfordringer. Har man cystisk fibrose, som Betina, bør man jo skrive testamente tidligere i livet.”

Har du brug for et testamente? Test din viden om arvereglerne og få gratis rådgivning
Hvordan er det lige med dine, mine og vores børn? Arver din partner dig, hvis I ikke er gift? Og hvem arver dig, der er enlig uden børn? Har du ikke oprettet testamente, er det arveloven, der bestemmer, hvordan arven skal fordeles. Ved du, hvem der arver dig? Test din viden om de danske arveretsregler med Det Gode Testamente – tag arvetesten her.

Går du med tanker om at skrive testamente – eller er du i tvivl, om du har brug for det – kan du få gratis og helt uforpligtende advokatråd via arvesamarbejdet Det Gode Testamente, som Cystisk Fibrose Foreningen er en del af. Læs mere om arvesamarbejdet og muligheden for gratis råd og vejledning her.

Arvegaver skaber bedre og længere liv for børn og voksne med cystisk fibrose
Overvejer du ligesom Betina og Kenn at betænke Cystisk Fibrose Foreningen i dit testamente? Når du betænker Cystisk Fibrose Foreningen i dit testamente, giver du en gave, der rækker langt ind i fremtiden. Der er flere måder, du kan indsætte et velgørende formål som Cystisk Fibrose Foreningen. Du kan betænke Cystisk Fibrose Foreningen med et bestemt beløb, en procentdel af din arv eller hele arven – alt efter dine ønsker og øvrige arvinger. I Cystisk Fibrose Foreningen er vi taknemmelige for arvegaver i alle størrelser. Vi er fritaget for arveafgift, så hele din gave går til foreningens arbejde for at skabe bedre og længere liv med cystisk fibrose.

Læs mere om at testamentere til Cystisk Fibrose Foreningen – herunder mulighed for at få op til 5000 kr. i tilskud til advokatomkostningerne her.

Læs mere om cystisk fibrose:

DNA

Arvegangen ved cystisk fibrose

Cystisk fibrose er en arveligt betinget sygdom. I Danmark er ca. 3 % af befolkningen eller 1 ud af 34 personer raske anlægsbærere for cystisk fibrose.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR