Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Uddannelse

Som studerende med cystisk fibrose har du måske oplevet særlige udfordringer i forbindelse med dit studie. Måske er der perioder med ekstra meget fravær på grund af indlæggelse, behandlingsforløb, mange ambulante kontroller eller øget træthed. Måske oplever du, at uddannelsesinstitutionen ikke har tilstrækkelig viden om hvad cystisk fibrose er, og derfor ikke har den nødvendige forståelse for de behov, sygdommen kan medføre. Du kan på denne side finde information om vejledningsmateriale og støttemuligheder.

Vejledningsmateriale til studerende og uddannelsesinstitutioner

Dansk Center for Undervisningsmiljø har i 2022 udgivet et nyt vejledningsmateriale, som skal bidrage med viden om de udfordringer og behov det kan medføre at have en funktionsnedsættelse eller en kronisk sygdom, herunder cystisk fibrose. Målet er at forbedre vilkårene for studerende som har en funktionsnedsættelse eller en kronisk sygdom. Cystisk Fibrose Foreningen har bidraget med information til vejledningsmaterialet.

Vejledningsmaterialet omfatter blandt andet en publikation med generel information og opmærksomhedspunkter målrettet uddannelsesinstitutionerne, studievejledere og undervisere når de møder studerende som har en funktionsnedsættelse eller en kronisk lidelse. Publikationen indeholder også anbefalinger til, hvordan man som underviser kan støtte studerende med funktionsnedsættelser/kronisk sygdom. Materialet indeholder desuden en beskrivelse af 47 fysiske og psykiske funktionsnedsættelser.

Derudover er der udgivet to pjecer med information fra vejledningsmaterialet i kondenseret form. En til ansatte ved uddannelsesinstitutionerne og en til studerende.

Cystisk fibroseforeningen har bidraget til materialets beskrivelse af cystisk fibrose og de særlige behov, der kan være når man er studerende og har cystisk fibrose.

Min studieplan.dk

Vejledningsmaterialet er integreret i den digitale platform minstudieplan.dk som er en platform, hvor man som studerende kan opbygge sin studieplan, dele den med studievejlederen, og få notifikationer om vigtige datoer og dokumenter – alt sammen med det formål at skabe et mere sammenhængende uddannelsesforløb ved at samle alt ét sted, og få et mere visuelt overblik.

Du kan finde det nye digitale planlægningsværktøj her Min studieplan.

 

Handicaptillæg SU

Unge med cystisk fibrose, der netop har forladt skolesystemet, skal som hovedregel klare sig for SU, når de uddanner sig. Men der er også mulighed for at søge økonomisk støtte gennem reglerne om handicaptillæg til SU.

Studerende på videregående uddannelser med en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, som har meget betydelige begrænsninger i evnen til at påtage sig erhvervsarbejde ved siden af uddannelsen, kan få et tillæg til SU. Tillægget kompenserer for den manglende mulighed for at have en indtægt ved siden af SU og er på 9.700 kr. pr. måned før skat i 2024.

Hvis du er studerende på en erhvervsuddannelse udgør tillægget 6.084 kr. om måneden før skat i 2024.

Ungdomsuddannelser (som f.eks. gymnasieuddannelser, HF, HHX, HTX) regnes ikke for videregående uddannelser, og du kan derfor ikke få handicaptillæg til disse uddannelser. Du kan finde en liste over videregående uddannelser på su.dk.

Betingelser

For at få handicaptillæg, skal du opfylde de almene betingelser for at få SU. Det betyder, at du er omfattet af de samme regler som andre studerende også for eksempel kravet om studieaktivitet.

Derudover skal du:

  • have en varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, som gør dig nærmest ude af stand til at have et studiejob
  • modtage SU eller slutlån
  • gå på en videregående uddannelse eller dansk erhvervsuddannelse

For at kunne få handicaptillæg skal du have et betydeligt nedsat funktionsniveau. Det betyder, at din sygdom er indgribende i dagligdagen og påvirker dit funktionsniveau i væsentlig grad i din dagligdag.

Har du brug for rådgivning og hjælp til at udarbejde ansøgning om SU-handicaptillæg kan du få hjælp hos  Cystisk Fibrose Foreningens socialrådgiver Vibeke Larsen

 

Siden er opdateret den 13. december 2023

Kvinde som nyser

Retningslinjer for at undgå krydsinfektion

Retningslinjerne er udarbejdet af Cystisk Fibrose Foreningens lægeråd, der består af repræsentanter fra Cystisk Fibrose Centrene i Skejby og København.

Støt os

Du kan støtte Cystisk Fibrose Foreningen på flere måder:

  • Støt én gang
  • Støt fast
  • Bliv medlem
Barn med maske

Brug os

Brug Cystisk Fibrose Foreningen. Vi har nemlig en lang række tilbud til dig.

MÆRKESAGER VI ARBEJDER FOR